Logo Domeniile Viticole Franco-Romane     Site en roumain  Site en franēais    Website in English

CLIMATUL

Clima din regiunea viticolă Dealu Mare este continentală, caracterizată de diferenţe mari de temperatură īntre zi şi noapte, īntre vară şi iarnă sau de la o zi la alta. Astăzi se cunoaşte că soiurile nobile pentru a se putea exprima bine şi a avea un potenţial ridicat de īnvechire au nevoie de aceste amplitudini termice. Climatul este caracterizat de asemenea de veri lungi şi īnsorite care favorizează o bună maturitate a strugurilor. Īn cele din urmă trebuie adăugat că regiunea este deschisă şi aerisită datorită vānturilor, condiţie favorabilă pentru uscarea solului şi a plantelor.

PEDOLOGIE

Īn această regiune, cele trei tipuri de sol de suprafaţă cele mai īntālnite sunt solurile pietroase denumite scheletice, solurile argilo-calcaroase negru brun şi solurile cernoziom. Subsolurile sunt īntotdeauna calcaroase variind īntre calcar dur pietros pānă la calcar moale sfărāmicios. Subsolul este cel ce determină alegerea soiurilor de viţa de vie şi a port-altoiurilor, ştiindu-se corespondenţa calcarului dur cu soiurile roşii şi adaptarea soiurilor albe la solurile sfărāmicioase.

Domeniile Franco-Romāne - TEL: +40(0)238.794.303 / +40(0)744.640.335- ADRESSE: Str Scolii, 143 - Sahateni Judetul de Buzau - Romania - EMAIL: crama.dvfr@yahoo.com